Turisme i Alaior

Enguany s’ha fet evident que a Menorca el nombre de turistes espanyols s’iguala al dels britànics. La competència d’altres destinacions i els interessos dels operadors turístics que controlen els vols s’emporten estrangers, però Menorca segueix atraient visitants suficients. Tal vegada manca que l’excessiva explotació del sector es depuri en benefici de la qualitat i el guany moderat.

Pel que fa a Alaior caldria espavilar un poc més. Ara més que mai que desenvolupam un pla de dinamització turística milionari. N’hi ha prou d’anar as Mercadal qualsevol dia d’estiu i comparar l’ambient per adonar-se que allà hi ha hagut una mena de revolució de l’atractiu i l’oferta que aquí resten bastant adormits. Innovar vol dir exposar-se, cercar i provar; a vegades, el resultat pot ser negatiu però d’altres pot esdevenir transformador, capgirador, açò és el que ha succeït as Mercadal. Innovar comporta decisió.

Crec que un sector de futur seria una bona i organitzada xarxa de cases antigues habilitades com a turisme rural al poble. Una possibilitat de residir amb una idiosincràsia que no tenen els hotels, ja encetada per algunes famílies estiuejants però amb potencial de creixement. Beneficiaria molts conciutadans, atrauria turisme residencial que dinamitzaria directament el poble. Serien clients que no dependrien dels operadors de vols estrangers i que podrien venir en altres moments de l’any sense esperar les contractacions de temporada i que estimularien indirectament tots els sectors professionals del poble en les rehabilitacions, el servei i el manteniment.

Què hi manca? Qualcú capaç de coordinar la iniciativa, un estudi de viabilitat i finançament. Res diferent a allò que necessita qualsevol projecte dinamitzador de veritat. Prest la iniciativa privada assumiria el protagonisme, però as Mercadal hi ha hagut un lideratge, que aquí també es necessitaria.

Però l’actitud i la vivesa d’un ajuntament i d’un altre no em semblen comparables. Allà alguns patis interiors o el mateix carrer principal esdevenen terrasses magnífiques en la nit mentre que de dia retornen al seu servei sense problemes. Aquí tot és molt més confús i excessiu per a totes les parts.

Però a Alaior també manquen altres coses: aparcament, presència de les possibilitats als mitjans turístics, organitzar l’oferta complementària en més dies: a més del mercat, visites guiades, un festival folk, algun valor afegit que no tenguin enlloc, per exemple: una taverna de tast de productes autòctons, un punt de venda d’excel·lències insulars ben seleccionades i presentades, una explicació significativa en viu de Menorca després regalada en un CD-Menorca, etc.

Però sobretot, hem d’entendre d’una vegada que aquells que vindran són persones per als que hem de voler allò que ens agradaria rebre a nosaltres quan viatjam, ser tractats amb intel·ligència i amb bon gust.


Anselm Barber (Num. 205 - Setembre)

Related Posts:

2 Responses to "Turisme i Alaior"

Anònim ha dit...

Som un Alaurenc mes i fa no res en vaig esborrar de aser soci del GOB, en referent a lo de un lloc de per Ciutadella, en pens que un lloc es una casa amb un pati gros y a una casa un tindria que fer lo que volgues i a mes a mes si es un senyor que lo que preten, sembla aser es cultivar mes pues es un empresari que fabrican formatge i sobrasada que per sert es molt bons, crec que ja está be de emprenyar en es empresaris, jo soc un empresari molt petit, som s'esquerres, está molt be sa feina que feis pero en sembla que de avegades vus pasau pues segons vostes no podem tocar ni una punyatera pedra del mon, tenim que menjar i donar de menjar es nostes fills, lo des DIC de Ciutadella me sembla molt positiu, pues es una manera de que venguin mes barcos i deixin doblers a ses petites botiguetes que son moltes des centre de Ciutadella, no se fins a quin punt , es rompra un tros de acantilat pot aser tan dolent per Menorca. En fin, i crec també posats en es cas que igualment a Maó i a Fornells i per que no Son Bou hi falten amarres pues es turisma náutic es un tema a tenir en compta, pues es molta gent que viu de aixó i es molt es doblers que hi deixan es mariners que venen amb es seu barco, una miqueta de infraestrucures mus vindria molt be, aquipaments, serveis per aquesta gent,en fin , sempra amb mesura está clar pero sembla aser que hi ha una serie de persones que no volen que vengui ningú hi que no es fagi res i que no toquin res de res i aixó señores , es imposible si volem sobreviura en aquesta sa nostra illa.

Anònim ha dit...

Y posats en es cas, lo des camp de golf, no hi estic masa de acord pero crec que es una pena que es poble de Alaior es perdi aquestes oportunitats de fer arribar mes gent de cap es poble, de cap a ses botigues, no un camtp de golf com a son Parc amb apartaments, no, pero si un camp de golf amb un servei de Rte., bar, sala de reun ions ,serveis, lavabos, una recepció i inclus un vestuaris, perque no i ja está, crec que resia molt positiu per es poble, en fin,