Per potenciar la cultura, equipaments que funcionin

Necessitam una escola d’adults amb més possibilitats, una escola de música més gran, un casal de joves per a cada dia, un auditori, un lloc per acollir el centre internacional de gravat promogut per Pere Pons... I necessitam reciclar o valorar gran part dels equipaments que ja tenim però que són infrautilitzats per manca d’organització i d’acord o adaptacions pendents. No podem perdre un espai com l’antiga escola de La Salle.

Les personalitats prou emprenedores compensen l’escassesa amb imaginació, i ens regalen grans exemples, però també és cert que la relació: bons equipaments més usuaris de cultura és una certesa constatable. Com ho és la proporció instal·lacions esportives i nombre de practicants. Si volem augmentar el dinamisme cultural a Alaior, hi hem de posar l’espai i el temps que ho facin una realitat.

Renunciar a la promoció cultural, en un temps de crisi de les ideologies, de pensament únic, de descohesió, de poca participació, de rebrots feixistes, és llançar-se de cap a la decadència comunitària. La cultura és la manera de dignificar les obres humanes. Multiplicar les possibilitats que la cultura arribi a tothom és aconseguir que més persones ens separem de l’animalitat i ens convertim en més humans. És estimular que brotin: sensibilitat, compromís i innovació.

L’esport ha estat un gran descobriment de la modernitat, juga un paper bàsic en la nostra comunitat, però no perdem el seny, l’esport útil és el dels practicants: de la formació, el divertiment i la salut dels que el practiquen. Subvencionar la gran despesa que han suposat il·lusions massa professionals, l’espectacle del cap de setmana en basquet i en futbol, ha segrestat molts recursos públics per a altres necessitats; quotes més cares de les escoles esportives que ofenen els esforços familiars de pagar per tot, alhora que són espoliats pels preus d’habitatges consentits per un socialisme descafeïnat. Són crítiques que els partits polítics ja no fan, rendits pel populisme més ignorant, s’amaguen rere l’argument que subvencionar l’espectacle és estimular el nombre de fitxes noves; però mai no demostren empíricament la relació social entre aquests tipus de subvencions i el benefici comunitari. No deixa de ser la versió moderna de la hipocresia del “pa i circ” de l’antiga Roma.

Ara és el torn de la inversió en cultura. Però no de la cultura de l’espectador, sinó de la cultura del llaurador, de la persona activa. Durant molts anys l’esport d’Alaior s’ha emportat l’atenció més primmirada, mentre es transferien guanys a particulars; sí a les instal·lacions per als practicants, no a al cost de les escoles esportives ni a subvencionar nòmines que no es puguin mantenir amb les entrades que paguin els ciutadans que lliurament les vulguin pagar.
La manca de seny, sucumbir al populisme, ajornar el valuós acaba fent rellevant allò que és el primer escaló cap a la decadència.

Editorial (Novembre 2007)

Related Posts:

1 Response to "Per potenciar la cultura, equipaments que funcionin"

Anònim ha dit...

A lo i fan falta moltes coses, aparcaments ben senyalitzats, una piscina municipal, un recinta ferial (no nomes de vacas). Una feria a nes mes, donaria molta vida a tot es poble, retaurants, cafeterias, negocis...
Son Bou necesita una rentada de cara molt important, comenzant per ses ceres, parkings, negocis tancats amb sunya dins es locals. Sa donat un munt de permisos per fer mes locals, per ses mateixes places de fa molts danys.
Cala´n Porter, el hermano pobre. Fa pena pasajar per els seus carrers, edificis en semiruinas, trast amb ratas...
Fins sa proxima